Joves a Santa Coloma combat el discurs d’odi en línia amb l’International Camp

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet mitjançant el Servei de Convivència, Desenvolupament Comunitari i Civisme ha organitzat les jornades International Camp per analitzar i debatre el fenomen dels discursos d’odi en línia, a Internet i xarxes socials.

La trobada que ha tingut lloc a La CIBA, del 14 al 16 de setembre s’emmarca en el projecte europeu FAST LISA – Fighting Hate Speech Through de Legal, ICT i Sociolinguistic approach-, del qual l’Ajuntament forma part amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i altres socis institucionals i acadèmics d’Itàlia i Alemanya.

Aquest projecte sorgeix en un escenari europeu en què el discurs de l’odi en línia representa un repte cada vegada més gran pels governs, a causa del seu caràcter elusiu i la manca de denúncia i neutralització eficaces.

FAST LISA produirà un protocol estàndard consolidat i transfronterer dissenyat per a les autoritats locals, que girarà al voltant de l’ús multidisciplinari d’eines informàtiques, coneixements jurídics i la participació activa dels i les joves.


Més de 60 persones, entre joves ambaixadors i ambaixadores locals de RavennaDreieich i Santa Coloma, així com expertes i experts acadèmics i institucionals han assistit a les jornades per compartir coneixements, experiència i bones pràctiques en l’àmbit de la identificació i la lluita contra la incitació a l’odi en línia, i capacitar-se, entre altres, per aplicar un pla d’acció comunitari a Santa Coloma de Gramenet que previngui conflictes, episodis d’odi, discriminació i intolerància.
Els testimonis dels ambaixadors i ambaixadores dels tres països han posat de manifest la importància de realitzar accions que fomentin la cohesió del grup, amb les habilitats que han adquirit per comprendre i identificar millor el discurs de l’odi, així com la manera de contrarestar els prejudicis i els estereotips, des d’una perspectiva de prevenció.

Pla d’acció a Santa Coloma

En el taller per dissenyar de forma participativa el Pla d’Acció Local contra el discurs d’odi, joves activistes colomencs s’han posat a la pell de diferents públics mentre pensaven en diverses idees per eliminar les desigualtats que viuen al seu dia a dia.

Així han sorgit iniciatives com una associació de suport a persones que han patit ciberassetjament, una experiència de realitat virtual per empatitzar amb les víctimes de bullying, un grup segur d’activitats esportives per a víctimes de LGTBIfòbia, i un podcast amb eines i recursos per millorar les habilitats de professionals i persones voluntàries d’ONG’s que treballen contra el discurs de l’odi. Una altra de les idees ha estat unificar diverses de les iniciatives existents a Santa Coloma de Gramenet per promoure la inserció laboral de persones desafavorides.

Perspectiva legal en l’àmbit europeu

Les jornades han posat de manifest que camí que queda per recórrer, en termes de lluita contra la incitació a l’odi en línia a Europa, encara és llarg.

La Llei de Serveis Digitals (Digital Services Act) proposta legislativa de la Comissió Europea presentada al Parlament Europeu i al Consell Europeu el desembre de 2020, representa un pas endavant extraordinari en les formes d’afirmació de la responsabilitat i la cooperació de les plataformes, però alguns aspectes encara requereixen una atenció i un enfocament específics per part dels reguladors de la Unió Europea.

En particular, el repte és assegurar un marc capaç de reduir eficaçment la presència del discurs de l’odi a Internet, garantint alhora la possibilitat que totes les persones gaudeixin del seu dret a la llibertat d’expressió de conformitat amb el dret a la igualtat.